Recepten

Drakenbroodjes of palmpasen haantjes

recept 1: (= voor 5 palmpasen broodhaantjes)

  • 650 gr meel (60% of 85%)
  • 35 gr gist
  • 1,5 dl lauwwarme melk
  • 120 gr boter
  • 60 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1/2 theelepel zout
  • boter om in te vetten
  • 1 eierdooier om te bestrijken:

Werkwijze:  Het meel in een kom doen, een puntje in het midden maken en de gist erin brokkelen. De lauwwarme melk erbij gieten en zacht doorroeren. Het beslagje van gist wat met meel bedekken en 10 à 15 min. laten rusten.

De boter smelten, bijna helemaal koud laten worden en de suiker, de eieren en het zout erdoor roeren. Dit helemaal afgekoeld mengsel bij het eerste beslagje voegen en met een houten lepel tot een geheel beslag verwerken. Toedekken met een theedoek voor 10 min. om te laten rijzen.

Het deeg nog es door kneden en dan vormen tot het gewenste broodje, haantje, … . Daarna met het losgeklopte eigeel bestrijken en nog 10 min. laten rusten vooraleer het in de oven wordt gebakken.

In een voorverwarmde over schuiven en goudbruin bakken op een T° van 200 à 220°, baktijd: ongeveer 20 à 25 min.

Veel bakplezier.

 

recept 2:

  • 500 gr. Lemairemeel, bloem of mengsel van volkoren meel en bloem.
  • 2,1/2 dl lauwwarme melk
  • 1/2 eetlepel gist
  • 50 gram boter
  • 1/2 eetlepel zout.

Werkwijze: dezelfde als bij recept 1 maar Zout rondom bij de rand van de kom in ‘t meel strooien. Brokjes boter rondom ‘t kuiltjes in het meel toevoegen. Alles laten rusten voor 10 minuten vooraleer door te kneden. Daarna alles idem dito recept 1.